Kompozitní životní forma

"Ten druhý je tebou samým, jen v jiném těle."

Chalíl Džibrán


Kompozitní životní forma je důsledkem expandující soucitné vibrace lásky, díky které dojde k uvědomění, že jedinec není tělem, ale životní esencí, která oživuje různé životní formy; je to zažívání sama sebe jako veškerého života v prostředí, ve kterém se jedinec nalézá: v kolektivu, ekosystému, planetě, vesmíru. Toto uvědomění s sebou přináší výživu a podporu všem životním formám a jejich projevům z vnitřní - duchovní úrovně bytosti.



V tomto stavu vědomí můžeš pečovat o svou zahradu a pole, rostliny i zvířata, jako bys to byl ty sám. Cítíš jejich potřeby jako své vlastní. Chápeš je a poskytuješ jim vše potřebné pro život - jako sama sobě. Nejen na vnější úrovni, ale také - a to především - na vnitřní úrovni. Dáváš jim svou lásku. Dáváš jim své světlo. To je tím, co je živí, léčí, laská i hnojí.

*   *   *   *   *   *

Mnohokrát jsem slyšel rčení: "nejlepším hnojivem je zahradníkův stín". Ale stín nemůže nikoho živit. To, co vyživuje, je světlo, láska. Ty nejsi tělo. Ty jsi životní esence oživující tělo. Tělo vrhá stín, zatemňuje, zatímco tvá životní esence vrhá světlo, projasňuje vše, s čím přichází do kontaktu. A tato esence je nezávislá na přítomnosti tvého těla. 

V tomto světle můžeš zažívat rostliny, které pěstuješ, zvířata, která chováš, lidské spolupracovníky, se kterými spolutvoříš, jako své další životní formy, které jsou všechny živené jedinou společnou životní esencí. 

*   *   *   *   *   *

A ty jsi touto vyživující esencí mnohem více, než formami, které jsou jí vyživovány.

Ti druzí jsou tebou samým, jen v dalších tělech.


Báseň: Vima Lamura

Komentáře